Fårup Overgård ApS ejet af Sjoerd Ydema og hans hustru Martine. På gården står 420 Holstein-årskøer med tilhørende opdræt og markbruget omfatter små 500 ha, der dyrkes med grovfoder til køerne og det biogasanlæg, som Sjoerd etablerede i 2016.

Sjoerd har købt Teatscrubberen, fordi han har en bekendt med en tilsvarende besætning i Tyskland, der gennem et års tid har anvendt sådan én. Og været særdeles godt tilfreds med de opnåede resultater. Og som landmand skal vi lære af hinanden. Sjoerd er derfor også medlen af EDF, European Dairy Farmers. En forening, hvor man kan sammenligne opnåede resultater på tværs af landegrænser og størrelser på brugene.

Da vi her på gården lægger stor vægt på malkning og hele tiden optimerer, så besluttede vi at købe en. Og vi har da også optimeret på brugen af Teatscrubberen, efter den blev installeret den 4. marts. Man gør sig jo sine egne erfaringer, når man får sådan én hængt op i malkestalden.

Vores malkestald er en Boumatic 2 x 20 side by side med fast exit. Vi har to vaskere ophængt – én til plads 1 – 10 og den næste til plads 11 – 20, så hver malker har sin vasker. Vore malkere bruger længere tid end der foreslås fra FutureCow, men det gør vi fordi vi ønsker at gøre mest muligt ud af forberedelsen. Når forberedelsen er optimal, får vi en komplet malkning. Det er jo her langt størstedelen af gårdens indtægter kommer fra. Vi malker tre gange dagligt og har gjort det de sidste tre år. Ydelsen er nu på 13.500 kg, så vi får noget for vores ulejlighed. Ny-inficerede køer er nu meget sjældne. Vi har så et hold med kroniske, som vi malker til sidst. De er kroniske alene af den grund, at vi for ca. tre år siden skulle strø med halm tilsat kalk og vand. Det fik forfærdelige følger, hvilket holdet med de kroniske vidner om, men det er kun et spørgsmål om tid, så er de væk.

De ansatte, 1 dansker, 5 øst-europæere og 2 vietnamesere er særdeles tilfredse med at bruge scrubberen. Der er næsten en indbyrdes konkurrence om at udføre malkningen bedst muligt. Ønsket om at opnå mere end 50 % af koens produktion i de første to minutter efter påsætning, registreres og noteres på tavlen efter hver eneste malkning og diskuteres ugentligt. Og det skærper jo selvsagt interessen blandt de ansatte om at være bedst. Ikke nok med at procenterne står på tavlen, det gør navnene på malkerne også.